Københavns kommune har planer om at plante træer så de kan CO2 kompensere for deres ansattes flyrejser. Smart ide, eller er det. Sidste år udgød kommunens ansatte 442 tons CO2 med deres flyrejser. Hvis der skal plantes træer nok til et årligt carbon optag på 442 tons CO2 skal der plantes 153.000 træer. Det gør kommunen ikke. Den nøjes 215 træer – kilde.

Det illustrerer fint det dybt betænkelige i selve ideen bag CO2 kompensation.  Vi skal trods alt helst sænke vores samlede CO2 udledning, ikke blot købe aflad så vi kan fortsætte med vores CO2 udspyende aktiviteter.

Men lad os alligevel lege lidt med tanken: 153.000 træer opsuger 442 tons carbon om året. Det tal falder dog når træerne nærmer sig deres maksimale størrelse. Men i opvækstperioden skal der altså 346 træer til pr. tons carbon. Hvert træ opsuger dermed knap 3 kg carbon om året, i opvækstperioden.

Danmark udledte i 2012 ca. 53.703.000 tons carbon, så hvis ”blot” vi plantede 18,5 mia. træer, så ville vi kunne fortsætte med vores CO2 udspyende aktiviteter, i det mindste i det mindste indtil træerne er fuldt udvoksede.

En standard dansk skov af blandet sammensætning binder i størrelsesordenen 10 tons CO2 pr. hektar pr. år (kilde). Det nødvendige skovareal er med andre ord 5.370.300 hektar. Danmarks areal er på 42.933 kvadratkilometer, eller 4.293.300 hektar, så der er brug for hver eneste dansk kvadratmeter + 25% for at kunne kompensere for hele Danmarks CO2 udledning ved hjælp af skovrejsning. Vi ville opsuge lige så meget CO2 som vi ville udlede, statistisk set.

Men vi skal jo ikke kompensere: vi skal mindske vores udledning, permanent. Skovrejsning kan bidrage, men det er langt fra nok. Problemet er blot at adskillige, også danske, firmaer nu tjener fedt på at tilbyde aflad med skovrejsning, og mange firmaer køber deres produkt, for at kunne smykke sig med lånte fjer. Et helt forkert signal at sende: blot du betaler x kroner ved kasse 1 kan du fortsætte med importere og eksportere varer, flyve på den ene forretningsrejse efter den anden i stedet for at bruge f.eks. skype, gumle den ene bøf  efter den anden i dig osv..

Vi skal ændre vores adfærd i en mindre CO2 udledende retning, ca. 3-4 % om året frem til 2050 (se her). Det betyder ikke at vi ikke  skal plante træer. Det er der mange gode grunde til at gøre, herunder bidrage til at mindske CO2 belastningen af atmosfæren, og forøge biodiversiteten. Men vi skal ikke bruge det som undskyldning til at beskære vores CO2 udledende adfærd med mindre end 3-4 % om året. Gør vi det kommer vi helt sikkert ikke i mål i tour de COP løbet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s