Virksomheder i hobetal oplever, at samfundet ikke står til rådighed for dem i denne coronakrise. Så de beder om og politikere bevilger dem hjælpepakker. Det er OK; det er trods alt arbejdspladser. Men så må det være helt rimeligt at kræve at hver eneste støttekrone givet til enhver virksomhed går til beskyttelse af virksomhedens arbejdspladser. Ikke en eneste støttekrone må gå til lønstigninger eller aktieudbytter eller andre ting, der ikke er direkte relateret til opretholdelse af virksomhedens arbejdspladser.

Det er trods alt skatteyderne, der skal betale hver en krone i sidste ende, også dem der er lånt af banker. Det er jo værdier, der er skabt i bankernes egne digitale kontosystem, og ikke ved menneskers arbejdsindsats. Når så skatteydere skal betale, tages det fra den skat, de betaler; værdier skabt ved deres egen arbejdsindsats, men derefter overført til en bank, der intet har produceret udover digitale ettaller.

Men det er lidt underligt, at i disse sparetider med et alt for lille økonomisk råderum til at opretholde det nødvendige offentlige serviceniveau på en lang række område, der er det muligt pludseligt at udvide råderummet med flere hundrede milliarder kroner til virksomhedsstøtte, og vel at mærke at gentage succesen flere gange.

Men at mennesker oplever at samfundet ikke står til deres rådighed når de febrilsk forsøger at holde fast i den sociale rangstige, eller når offentligt ansatte bliver slidt ned psykisk og nogen fysisk af den ene nedskæringsbølge efter den anden; det er IKKE grund nok til at udvide råderummet; det er ikke grund nok til IKKE at give skattelettelser til de rigeste. Det er ikke grund nok til at inkluderer mennesker i samfundet, hvorimod aktieejere får lov at få en ekstra bonus fra skatteyderne.

Skal mennesker stå til rådighed for samfundet, så skal samfundet også stå til rådighed for dem. Alt andet ville være et herre-slave forhold

Noget kunne tyde på, at politikere konsekvent lyver for deres befolkning, især når der skal argumenteres for nedskæringer i det offentlige og for skattelettelser til nogle få udvalgte.

Lad os vise samfundssind, i forhold til de støttekroner virksomheder modtager. Det er trods alt skatteydernes penge. Men også i forhold til de mennesker der hager sig fast nederst på den sociale rangstige, og til de mange mennesker i det offentlige, der føler effekterne af årtiers nedskæringspolitik.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s