Vi er i en historisk, ekstraordinær situation, og alle de andre ildevarslende udtryk, der anvendes når regeringen skal begrunde deres tiltag mod coronaen.

Jeg synes regeringen gør det fornuftigt og handler ansvarligt. Men det er underligt, at det pludseligt er muligt et gennemføre stærkt udgiftskrævende tiltag for at hjælpe virksomheder, for et 2-3 cifret milliardbeløb, når man tænker på at statskassen i lang tid har været så nødlidende, at en bunke nedskæringer på uddannelser, ældrepleje, sygehusvæsenet, børnepasning, socialhjælp osv. har været nødvendige; råderummet har angiveligt ikke været stort nok til både at fastholde velfærdsniveauet men derimod stort nok til at give topskattelettelser til de få, der har penge nok.

Danmark har mangel på uddannet arbejdskraft samtidig med, at vi har ca. 110.000 arbejdsløse (nu markant stigende), der enten ikke kan få arbejde fordi de mangler uddannelse, eller fordi de ikke psykisk magter det. Men der har ikke i årtier været råd til at hjælpe disse mennesker op af den sociale hængedynd og give dem en uddannelse, så de kunne bidrage til at lukke hullet i manglen på arbejdskraft.

Det er politik, der har været støttet både af borgerlige og såkaldt ikke-borgerlige regeringer, men også erhvervslivet: Det er kontra-intuitivt; hvorfor er det vigtigere at øge arbejdsudbuddet via topskattelettelser i en situation hvor jobs ikke kan udfyldes, og samtidig tvinge endnu flere længere væk fra arbejdsmarkedet med nedskæringer og kontanthjælpsloft, end at sikre at virksomheder har uddannet arbejdskraft nok. Der har tydeligvis været penge nok i statskassen til i det mindste at afbøde problemet, og der har været årtier til at løse det. Det giver ikke logisk mening at prioritere topskattelettelser og et udvidet arbejdsudbud, samtidig med at man udvander tilgængeligheden af arbejdskraft.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s