SF har leveret et forslag om at tilplante 200.000 hektar med skov. Glimrende ide – det støtter jeg helhjertet, især af hensyn til biodiversiteten.

Men SF påstår, at disse 200.000 hektar på 30 år vil have kunnet opsuge 83 mio. tons CO2, svarende til 415 tons CO2 pr. hektar (kilde 1).

Tempereret løvskov tager 100 til 200 år om at nå sin maximale carbon densitet. Så de 415 tons pr. hektar vil kun være omkring 20% til 30% af den endelige carbon densitet, omregnet til CO2.

Er det tal realistisk? Ifølge kilde 2 er den gennemsnitlige carbon densitet, dvs. ren carbon, i tempereret løvskove 5,8 kg C/m2 med en spredning på 2,2 kg C/m2. Omregnet til CO2 (en faktor 44/12) bliver det 212 tons CO2 pr. hektar. Det er vel at mærke den maximale densitet, der først opnås efter 100 – 200 år.

Så SF’s påstand kan vise sig at være overvurderet med en faktor på markant mere end 100%, måske helt op til 400%

Desuden fremgår, at den nye skov delvis skal være produktionsskov. Det betyder at en pæn del af den opnåede biomasse hvert år fældes igen.

Det ser ud til at SF manipulerer med tallene. Så det vil klæde SF at levere uafhængig videnskabelig belæg for deres påstande om klimaeffekten af deres forslag. Er det blot valgkamp 3 år for tidligt?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s